free website creation software

Stal de Groaf

Poll Dorset fokkerij
zwoegervrij  ARR/ARR

Aangesloten bij het Nederlands stamboek
Intro van de uitzending van het programma BinnensteBuiten over onze Poll Dorsets op 22 januari 2018.Uitzending van het programma BinnensteBuiten over onze Poll Dorsets op 22 januari 2018.


                                                    Nieuwe Poll Dorsets komen naar Nederland

(artikel uit Het Schaap, augustus 2018)
De fokkerij van Poll Dorsets in Nederland krijgt een geweldige impuls door nieuwe import uit Engeland. Jorgen Munk uit het Gelderse Noordijk bezocht deze zomer een aantal fokkers in Engeland. Hij kocht er dieren voor zichzelf en collega-fokkers, en kreeg toezeggingen
dat hij volgend voorjaar bij enkele Engelse fokkers jonge Poll Dorsets mag kopen.
Die fokkers zitten allemaal in de top van de Engelse fokkerij. Bij Jim Dufosee kocht Munk 44 ooien en twee rammen. De dieren hebben allemaal hoge indexen. De rammen komen uit de top vijf van Engeland. Deze 46 schapen komen in de herfst naar Nederland. Van de Gortleigh Flock van Gillen Richard Trace wist Munk de toezegging te krijgen dat hij in mei volgend jaar een koppel jaarlingen mag komen kopen. Dit bedrijf staat in de top van de fokkerijindexen. Ook Francis Fooks van het fokbedrijf Poorton Flock zegde toe dat er bij haar volgend jaar dieren mogen
worden besteld. "Die importen zijn echt nodig zegt Munk. "De vraag naar stamboekdieren van Poll Dorsets in Nederland is veel groter dan we kunnen aanbieden. Ook buitenlandse fokkers weten ons al te vinden. Die 46 dieren van komende herfst zijn niet genoeg om aan de vraag
te voldoen." Hij is blij dat hij daarom volgend jaar weer van Engelse topfokkers kan importeren.


De Ruif 4, 2018
Poll Dorsetfokkers zijn weer enkele bloedlijnen rijker

door: Irene Munk
Donderdagochtend 18 oktober in alle vroegte, het is nog stikdonker, arriveren de Engelse Poll Dorset ooien en rammen in Noordijk. Ze staan geduldig te wachten in een enorme vrachtwagen die amper onze straat in komt, laat staan het erf op.
Desondanks ging het uitladen voorspoedig, hoewel we wel even gewacht hebben tot het buiten wat lichter werd.
De start van het verblijf van enkele weken, waarbij de andere Poll Dorsetfokkers via de camera kunnen volgen hoe de dieren hun logeerpartij doorbrengen. Zij waren niet de enigen die benieuwd waren naar het tijdelijke onderkomen van het Engelse koppel.
Na ruim twee weken kregen we onaangekondigd bezoek van de inspecteur van de NVWA. Interessant en leerzaam om eens via een andere invalshoek te kijken naar het fokken van de dieren en alles wat er zoal bij komt kijken.
En dan is het zover, een aantal ooien en twee rammen worden opgehaald door hun eigenaren tijdens de fokkersdag op 10 november.
Andere fokkers waren ook benieuwd naar deze nieuwe aanwinsten, helemaal nadat Harrie Roekevisch ons een beeldende en boeiende kijk in de keuken van het keuren van de schapen had gegeven. Als internationaal keurmeester heeft hij natuurlijk een extra scherp oog voor detail.
Jorgen deed verslag over hoe het importeren gegaan was, welke gegevens je kunt vinden in Basco over de Poll Dorset, hoe je deze informatie kunt interpreteren en hoe de Engelse fokkers over exporteren denken. Ook bracht hij de volgende importactie begin 2019 ter sprake. Meerdere fokkers toonden hun serieuze interesse hierin. Even afwachten hoe dat volgend jaar in z’n werk zal gaan.
Het was een gezellige informele dag, waarop zo’n twintig fokkers van Friesland tot Belgie elkaar nu eens in levende lijve konden ontmoeten en niet alleen hun verhalen over hun schapen deelden, maar ook hun telefoonnummers. Altijd zinvol om ervaringen in het fokken uit te wisselen, helemaal nu het Poll Dorset schaap zo’n flinke impuls heeft gekregen door de aankoop van nieuwe bloedlijnen.